W kuchni blaty robocze służą do przygotowywania potraw i zmywania naczyń. Są one często wykonane z wytrzymałych materiałów, takich jak granit, marmur.
Jedną z zalet blatu jest to, że może on zapewnić dużą powierzchnię roboczą na stosunkowo małej przestrzeni. To czyni go szczególnie przydatnym w ciasnych kuchniach, chociaż nawet w bardziej przestronnych okolicach może być preferowany tylko jeden blat roboczy zamiast powierzchni roboczych i szafek, które normalnie znajdują się nad nim.
Wadą blatu jest to, że jeśli powierzchnia jest uszkodzona, to jest trudna i kosztowna do naprawy lub wymiany. Wybór materiału powinien być zatem starannie przemyślany przed instalacją, aby uniknąć uszkodzenia przez ciepło, zarysowania lub plamy. Blaty kuchenne mogą być również podatne na ślady wody spowodowane parą z gotowania lub kondensacją z chłodzących się kubków z herbatą lub kawą. Z czasem może to stać się nieestetyczne, a w niektórych przypadkach może powodować rdzewienie lub plamienie wokół zlewów i kranów. Rozwiązaniem tego problemu może być zastosowanie płytek za szafką ze zlewem lub zakup tacki na talerze i kubki pod szafką.
Blaty robocze są dostępne w wielu różnych stylach, kolorach i materiałach. Mogą być wykonane z forniru, litego drewna lub laminatu.
Więcej przeczytasz na stronie: dompodkontrola.pl